lördag 29 september 2012

Kroppsideal?


I alla samhällen finns olika föreställningar, ideal, kring hur man bör se ut eller bete sig om man vill vara ”snygg” eller ”rätt”. I västvärlden är bilder av personer som man ser i reklam och media väldigt lika. Man kan lätt tro att det bara finns ett sätt att se ut som kille och ett sätt som tjej. Idealbilderna för också med sig föreställningar om hur man ska vara som kille eller tjej. Förväntningar om att man som tjej ska uppföra sig ”kvinnligt” och vara attraktiv för killar. På samma sätt förväntas killar vara ”manliga” och vara attraktiva för tjejer. Mycket av det kroppsspråk, de ansiktsuttryck och beteenden vi har för oss, är sånt vi lärt oss när vi växt upp. Därför tänker vi kanske inte så mycket på varför många tjejer sminkar sig och rakar sig under armarna, men inte så många killar. Eller varför tjejer oftare sitter med benen ihop, medan det är vanligare att killar sitter och står bredbent. " 
- Skrivet av Maria Jacobson, frilansjournalist på UMO.

Men min fråga är, varför ska man följa kroppsidealet? Alla har olika kroppstyper och olika personligheter, måste man verkligen ändra sig själv bara för att man ska "vara som alla andra"?

Det finns många olika kroppstyper och alla dom är vackra på sitt sätt. Så bry er inte om vad andra säger om era kroppar och personligheter, om du är dig själv så är de det som räknas och du ska inte låta andra trycka ner dig! 

/ Isabelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar