onsdag 27 november 2013

Befriande att fokusera på någon annan

Julmarknader och insamlingar, och vad ska du göra i jul? Nu är det igång. Det börjar tändas stjärnor i fönstren, julsånger spelas medan man handlar i affärerna Tiggarna sitter både utanför affärerna och kyrkan. På söndag är det första advent. Vi sjunger Var Glad ,var glad och hylla din konung och Gud! Han kommer till sörjande hjärtan och livet får annan gestalt. Många önskar att deras liv skulle ha en annan gestalt, särskilt inför jul.

Det finns så många bilder av hur en lycklig jul ska vara, en lycklig familj i en lycklig släkt med vacker gran, god mat och snälla nyktra föräldrar. De flesta av oss passar nog inte in i den bilden. Många av oss är separerade och sörjer den familj som en gång fanns, en del sörjer någon som dött under året som brukat vara med på julfirandet. I några familjer blir det mest bråk och besvikelse när det är jul.

Nu under advent har vi chansen att fokusera på något, nämligen andra. Advent är ju faktiskt en liten fastetid då vi kan ägna våra tankar åt hur vi lever, hur vi vill leva och vad jag kan göra för att världen ska bli bättre för alla. Fokuserar vi på andra glömmer vi oss själva för en stund, och det kan vara befriande.

Forskning visar att de som hjälper andra mår bättre, och de som får något av någon i större utsträckning hjälper andra. Ett sätt att slippa julpaniken eller juldeppigheten kan alltså vara att engagera sig för någon annan.Vi behöver varandra och att ge omsorg till andra, kanske alldeles särskilt nu innan jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar